Zdrowa kraina

witaminy i minerały

O witaminie C słów kilka

Witamina C znana jest również jako kwas L-askorbinowy i należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest to witamina obecna w wielu produktach spożywczych, dostępna jest również w postaci suplementów. Człowiek nie potrafi jej samodzielnie wytwarzać – jak to jest np. w przypadku witaminy D, dlatego też, musi przyjmować ją wraz z żywnością.

Witamina C stanowi niezwykle ważny element biosyntezy kolagenu, L-karnityny i niektórych neuroprzekaźników, a dodatkowo jest zaangażowana w metabolizm białka. Ponieważ kolagen jest składnikiem tkanki łącznej, która odgrywa niezwykle ważną rolę w gojeniu ran, witamina C staje się nieodzownym składnikiem naszego zdrowia.

Witamina ta stanowi również ważny przeciwutleniacz, wykazuje wysokie właściwości regeneracyjne, a dodatkowo stanowi silną broń w walce z wolnymi rodnikami, które stanowią przyczynę wielu chorób w tym niektórych nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, a także wielu innych schorzeń będących rezultatem stresu oksydacyjnego. Poza funkcjami biosyntezy oraz właściwościami przeciwutleniającymi, witamina C odgrywa niezwykle ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Jest również ważnym elementem wspomagającym wchłanialność żelaza niehemowego – postaci żelaza obecnej w żywności pochodzenia roślinnego. Braki tej cennej witaminy w naszym organizmie mogą powodować szkorbut, odznaczający się zmęczeniem, słabością tkanek łącznych i niestabilnością naczyń krwionośnych włosowatych.

Wchłanianie witaminy C w jelitach regulowane jest przez co najmniej jeden składnik, który wspomaga jej aktywny transport. Komórki gromadzą bowiem witaminę C za sprawą szczególnego rodzaju białka.

Stosowanie witaminy C pozwala stymulować tkanki i osocze, które ściśle kontrolują liczne funkcje całego organizmu. Około 70-90% witaminy C wchłaniane jest wraz z pokarmem w średniej dawce od 30 do 180 mg na dobę. Jeżeli jednak dawki wynoszą powyżej 1 grama na dobę, wchłanialność witaminy zmniejsza się o połowę – niemetabolizowany kwas askorbinowy, zostaje wydalony wraz z moczem. Witamina C magazynowana jest w komórkach i tkankach, a największa jej ilość znajduje się w leukocytach (białych krwinkach), oczach, nadnerczach, przysadce mózgowej oraz mózgu. Niski jej poziom znajduje się z kolei w płynach pozakomórkowych, w tym w osoczu, czerwonych krwinkach i ślinie.

Comments are closed.