Zdrowa kraina

witaminy i minerały

Jakich składników w produktach spożywczych unikać?

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, co zawiera żywność dostępna w sklepach spożywczych na całym świecie? Macie problem z rozpoznaniem tego jakich składników warto unikać? Poniżej znajdziecie listę substancji dodawanych do naszych codziennych pokarmów, które często są wyjątkowo toksyczne i mogą przyczyniać się do problemów zdrowotnych jak nowotwory, cukrzyca, choroby serca oraz wiele innych. Jeżeli zatem wolicie uniknąć wielu problemów, być może warto zacząć czytać etykiety i wykluczyć produkty z poniższymi składnikami z diety.

Na pierwszy rzut – akrylamidy, czyli wyjątkowo toksyczne związki rakotwórcze, które powstają w żywności podczas poddawania węglowodanów wysokim temperaturom. Znajdują się one w chipsach, frytkach, a nawet niektórych rodzajach pieczywa, a co ważne, producenci często nie wymieniają ich na etykietach. Innym równie niebezpiecznym składnikiem jest aspartam – słodzik chemiczny, którego nadmiar w diecie może powodować zaburzenia neurologiczne, drgawki, problemy z widzeniem czy migreny. Kolejną groźną substancją jest BPA (bisfenol-A), który jest hormonem pojawiającym się w niemal wszystkich produktach pakowanych w plastikowe opakowania. Jego nadmiar w diecie promuje nowotwory, problemy z płodnością i liczne zaburzenia hormonalne – za jego sprawą u mężczyzn mogą rosnąć piersi!

Kazeina jest białkiem mleka, które nie jest groźne, jednak stosowana jest ona często jako dodatek do serów sojowych, które nie powinny zawierać mleka krowiego – warto na nią uważać zwłaszcza gdy cierpimy na nietolerancję laktozy. Syrop kukurydziany lub syrop glukozowo-fruktozowy to substancje słodzące oparte na fruktozie, których nadmiar możemy znaleźć w wielu pokarmach w tym nawet produktach dla niemowląt! Ich duże ilości nie są wskazane dla nikogo bowiem mogą przyczyniać się do wielu problemów zdrowotnych jak cukrzyca, otyłość czy zaburzenia nastroju . Barwniki spożywcze to kolejny dodatek, który może niekorzystnie wpływać na zdrowie, a jak wynika z badań, związany jest z zaburzeniami zachowań u dzieci. Większość sztucznych barwników oparta jest na ropie naftowej i zanieczyszczonym aluminium.

Genetycznie modyfikowane składniki tzw. GMO, często nie wskazywane są na etykietach, a mogą znajdować się dosłownie wszędzie. Ich spożycie może wpływać na problemy z płodnością, a nawet powodować wytwarzanie bakterii i uwalnianie pestycydów w jelitach. Najbezpieczniejszym sposobem ich uniknięcia jest stawianie na produkty ekologiczne. Chlorowodorek to składnik który możemy spotkać w wersji chlorowodorku pirydoksyny lub tiaminy, a są to chemiczne formy witamin z grupy B, które nic nam nie dają, a mogą przynieść wiele złego. Podobnie jest z hydrolizowanymi białkami roślinnymi, które używane są jako wzmacniacze smaku.

Częściowo uwodornione oleje to oleje modyfikowane za pomocą katalizatora chemicznego i zawierają one kwasy tłuszczowe trans, a co za tym idzie mogą zwiększać ryzyko zablokowania tętnic, a także problemy z prawidłowym rozrzedzeniem krwi – używa się ich w trutkach na szczury!

Przeczytaj również: Dlaczego produkty light nie są zdrowe?

Kwas fosforowy z kolei, zawarty w licznych napojach gazowanych itp. to substancja żrąca, mogąca dosłownie trawić stalowe gwoździe – chyba nie chcemy tego samego dla naszego ciała. Glikol propylenowy jako substancja wykorzystywana do tworzenia „sztucznych jagód” w muffinach i innych bułeczkach, to środek stosowany w przemyśle motoryzacyjnym! Z kolei znana nam wszystkim sól (sód) – szczególnie w białej postaci przetworzonej – jest zupełnie pozbawiona śladowych minerałów, dlatego też nie wspomaga naszego zdrowia, a wręcz przeciwnie przyczynia się do wielu chorób – nie bez powodu nazywana jest „białą śmiercią”. Warto w zamian za nią stawiać na sole morskie czy różową sól himalajską bowiem tylko te „brudne” sole bogate są w minerały śladowe i pomagają w zapobieganiu raka (selen), cukrzycy (chrom) oraz chorobom zakaźnym (cynk).

Azotyn sodu to innymi słowy rakotwórczy barwnik chemiczny, który ubogaca boczek, parówki, kiełbasy, szynki, wędliny i inne przetworzone mięsa – jest on przepisem na nowotwory mózgu, trzustki czy jelita grubego! Warto uważać również na białka sojowe, których obfitość występuje w batonach „proteinowych”. Jest ono odpadem białkowym i wytwarzany jest z genetycznie modyfikowanej soi. Ostatnim z poważniejszych składników, których warto unikać jest cukier – ten bielony, ubogi w jakiekolwiek składniki odżywcze, bowiem promuje on cukrzycę, otyłość, zaburzenia nastroju i liczne niedobory żywieniowe.

Comments are closed.