Zdrowa kraina

witaminy i minerały

Dlaczego produkty light nie są zdrowe?

Etykiety „produkt light”, „o niskiej zawartości tłuszczu” czy „lekki” to oznaczenie niezwykle popularne na sklepowych półkach, a obiecuje zdrowszy i lepszy produkt. Niestety jak się okazuje, nie są one takie zdrowe i dobre jak na to wskazuje, bowiem procesy wykorzystywane w wytwarzaniu tego rodzajów produktów o niskiej zawartości tłuszczu, są zwyczajnie straszne!

Produkty dietetyczne należą do tych, które się najzwyczajniej w świecie sprzedają, a reklamodawcy skutecznie przekonali rzeszę konsumentów do tego, że są one lepszym wyborem niż pełnowartościowe odpowiedniki. Z jednej strony może to być prawdą, bowiem smakołyki te są najczęściej znacznie uboższe w kalorie. Niestety produkty te pozbawione są jedynie części tłuszczu, bądź są beztłuszczowe, a co zresztą?

Producenci mogą używać etykiet, iż dany produkt jest o „niskiej zawartości tłuszczu”, jeżeli zawarty w nich tłuszcz to 3 gramy lub mniej w porcji. Podobnie jest z produktami „o niskiej zawartości sodu” jeżeli zawierają jej o połowę mniej niż produkt pełnowartościowy.

Sposób w jaki producenci usuwają nadmiar tłuszczu czy innych dodatków z produktów, często wiąże się z uzupełnianiem ich w coś innego. Przykładowo przy mleku o niskiej zawartości tłuszczu lub 1% , po pozyskaniu mleka od krowy przechodzi ono skomplikowane wirowanie, suszenie i podział na drobne części, a mianowicie tłuszcze i białka i inne substancje, aby w efekcie tworzyć nową strukturę o nowych właściwościach, ale z niską zawartością tłuszczu. Do mleka i przetworów mlecznych o obniżonej wartości tłuszczu dodaje się wiele składników, które mają podkręcić ich smak jak cukier, sztuczne słodziki (np. aspartam) syrop kukurydziany, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki czy aromaty. Zamiast poczciwego tłuszczu, mamy w pakiecie mnóstwo ekstra dodatków, które są znacznie gorsze dla naszego zdrowia i których powinniśmy unikać w naszej diecie.

Podobnie rzecz ma się w przypadku innych produktów „light” jak ciastka itp., które nie mają zbyt wiele wspólnego z naturalnym składem, bowiem bogate są w cukry, wodę, rozcieńczalniki czy emulgatory. Dodawane są do nich także sztuczne aromaty itp., które tworzyć mają dietetyczne dzieła.

Żywność dietetyczna określana jako „nisko tłuszczowa” czy „lekka”, najczęściej nie jest zatem zdrowym wyborem, ponieważ redukcja tłuszczu dokonywana jest w nich stosowaniem dodatków jak cukier, jego alternatywy, wzmacniacze smaku, aromaty naturalne lub sztuczne, itp. substancje mające na celu stworzyć produkt jadalny i aromatyczny. Wybór należy zatem do każdego z nas – lepszy naturalny tłuszcz czy wachlarz chemicznych dodatków?

Comments are closed.